Receptre írt nyaralás : Irány Kréta

A modern Európai civilizáció bölcsője

Míg a világon dúltak a vallási háborúk és a kulturális összefeszülések, addig a Krétaiak valamilyen oknál fogva sosem billentek ki békés középpontjukból. Bár sok helyről olvashatjuk, hogy egyes országok milyen fejlettek és előrehaladottak voltak, mégis a világ első, fejlett civilizációja, a minósziaké volt.

Nagyjából Kr.előtt 2700-tól, hozzávetőlegesen 1500 évig tartott a minosziak életútja.

Ezen kultúra végét és a minószi civilizáció pusztulását egy óriási vulkánkitörés okozta, ami Santorini sziget mai alakjáért is felelős. (Ide kattintva tudod elolvasni Santoriniről szóló cikkünket). Pontosabban az a szökőár (cunami) borotválta le Kréta partjait ami a vulkánkitörésnél keletkezett.

A minósziak a mai társadalom alappilléreit tették le. Ismerték a pénzt, érméket verettek, szabadon kereskedtek, igazi “nagyvárosi” életet éltek. Míg Európa többi részén még lándzsával próbálták leigázni egymást a népek, addig a minosziaknak komplett hadiflotta állt rendelkezésükre. Kréta az évek során számtalan nemzetiséget is vendégül látott. Többek közt a rómaiakat, törököket, zsidókat, arabokat, velenceieket, briteket és még sorolhatnánk. Ennek eredményeként talán nem meglepő, hogy a helyi nyelvjárás, a krétai görög, szokatlanul gazdag, és sok arab, angol és latin kifejezést is tartalmaz.

A legenda igaz! Valóban éltek törpe mamutok a szigeten

A legenda szerint a szigeten nem éltek ragadozó állatok amik veszélyt jelentettek volna számukra. Ezen felül semmilyen más körülmény nem tett keresztbe a szőrös “elefántoknak”. Így egész jól kibekkelték a történelem pusztítóbb részét. Köszönték szépen de ők igazán jól érezték magukat, és nem voltak hajlandóak akkor kihalni amikor a nagyobb testvérek. Cserébe viszont nem volt akkora bundakabátjuk hiszen ők nem vándoroltak északra és a méretük is lecsökkent, egész akkorára mint egy vizsla kutya.

Kék zászlós strandokból is bőven akad itt

Az az állítás, hogy a Földközi-tenger legszebb vize Kréta környékén található, több mint igaz. Ugyanis olyannyira kristálytiszta itt a víz, hogy helyenként akár 40 méterre is le lehet látni. Bár nem annyira gazdag az élővilág mint a Vörös tenger mélyén de ha búvárkodni vagy csak snorkle-zni szeretnél ezt a helyet is imádni fogod. Kék zászlós strandokból is bőven akad itt.

Azon túl, hogy selymesen lágy, gyönyörű a homok, a kék zászlót kiérdemlő minőség mellett nagyon nagy a tisztaság.

Az egyik legjobb ilyen strand az Elafonisi strand. Itt gyönyörű fehér homokba dughatod a lábfejed. A másik pedig a Bali névre keresztelt rózsaszín homokos strand. Talán nem meglepő az elnevezés hiszen a több százezer kagyló finom zuzalék keveredik az apró szemcsés homokkal így képezve a rózsaszín színt. Ez a jelenség pedig leginkább az indonéz szigetvilágra jellemző.

A Falassarna strand, az egyik legjobb. Nem csak Krétai viszonylatban hanem egész Európát illetően. Azonban Kréta legszebb strandjai egyedi szépségügért cserébe, meglehetősen messze esnek egymástól.Mindenképpen érdemes autót bérelni ha egy nyaralás alkalmával mindet szeretnétek felfedezni.

Az utazó bőrönd kötelező tartozékai: síléc és fürdőruha

Kréta nagy részén mérsékelt mediterrán éghajlat uralkodik, ami hosszú, meleg nyarakat és enyhe teleket eredményez. A hegyekben azonban egész évben hűvösebb van, így ez az időjárás akár júniusig tartó hótakarót biztosít a hegyek csúcsain.

A sziget hegyei válaszfalként működnek így szinte ketté választják a sziget belső klímáját. A déli part jelentősen melegebb az északi részhez képest. A datolyapálmák bőséges termése a termékeny mezőgazdaság és a fecskék, akár egész évben történő itt tartózkodása is azt a tényt igazolják, hogy délen az észak afrikai éghajlat a jellemző.

Krétára az elő vagy utószezonban (tavasszal és ősszel) érdemes utazni

Egyfelől ilyenkor kellemesebb az idő, hiszen alig kúszik fel a hőmérő higanyszála a 30 fok fölé. Így elkerülhető az akár 40-45 fokos déli órákban átélt hőség. Másfelől, ilyenkor kevesebb a turista, így sokkal nyugodtabbak a kis falvak. Illetve a tengerpartok hosszú homokos szakaszai is színte üresek és békések.

Az átlagárak olyannyira kedvezőek, hogy akár 10 Euróból is jól lakhatunk és autóbérlést is jelentősebb pénztárca barátabb büdzséből hozhatjuk ki,

Összességben ideális választás egy Krétai nyaralás, az elő vagy utószezonban is.

Ha kedvet kaptál hozzá nézz körbe az aktuális ajánlataink között vagy kérj ingyenes ajánlatot bármelyik utazási tanácsadónktól,

Ha pedig tetszett a cikk jutalmazd egy like-al és oszd meg másokkal is.Hiszen megosztani annyi mint adni.

Utazási Irodánknál büszkék vagyunk arra, hogy 1998 óta jelen vagyunk a magyar utazási piacon és meghatározó szereplőjévé váltunk a bel és külföldi utaztatásnak. Irodánkban Magyarországon egyedülállóan a legtöbb német és osztrák utazásszervező ajánlatai elérhetőek és foglalhatóak. Álmokat váltunk valóra...

+36 70 779-6535
Copyright © 2023 Amazon Travel Utazási Iroda Kft.