Igazi Lakatlan Szigetek

A területfoglalás nem csak presztízs és politikai kérdés volt a világ történelmében.Az emberiséget mindig is hajtotta a felfedezés vágya, pláne ha korábban soha nem ismert kontinensről vagy szigetről volt szó.Bár mára már a világ szinte minden pontján járt már ember, mégis akadnak olyan helyek Földünk különböző pontjain, amik lakatlanok.És nem feltétlenül azért mert a túlélésre alkalmatlanok lennének a körülmények.

A Maldív-szigetek egyes részei teljesen lakatlanok

Az Indiai óceánon található Maldív-szigetek több mint 1000 szigetből álló szigetcsoporttal büszkélkedik. A Maldív szigeteket összesen átlag 1000 fő lakja, ennyi sziget közül nem is csoda, hogy van amelyiket nem lakják. Ebből fakadóan számtalan sziget maga az érintetlen földi paradicsom. Éppen ezért talán nem meglepő, hogy az ide látogató turistáknak kiemelt programlehetőség a lakatlan szigetek, partszakaszok felfedezése. Természetesen ezek vezetett, megtervezett túrák, amik során lehetőség nyílik akár több éjszakát is eltölteni egy ilyen szigeten. Számos 5 csillagos, maldív üdülőhelynek saját privát szigete van, ahol olyan luxus élményt nyújtanak amely rendkívül vonzzák a nászutasokat és a fiatal házasulandókat is.

Az Ang Thong-szigetek, igazi trópusi élmény, Thaiföld déli részén

Ez a szigetcsoport nem messze található a népszerű Sam Samui üdülőhelyektől. A szigetek - egyet kivéve - teljesen lakatlanok melyeket, óriási mészkősziklák és buja fák lombjai jellemeznek. Az időjárás viszonylag könnyen formázza a mészkősziklákat így lenyűgöző sziklaalakzatok borítják a szigeteket. Jellemzőek a nagyon keskeny strandok, ahova csak hajóval lehet eljutni. Hátizsákos turisták és bátor kalandorok kedvenc helye ez, éppen ezért folyamatos a látogatottsága a déli szigeteknek. Szerencsére az egész szigetcsoport egy nemzeti park része, így figyelnek a látogatók létszámára.

Valójában a világ legnagyobb lakatlan szigete az Északi-sarkon található

A Baffin-öbölben található, kanadai Devon-sziget utolsó állandó lakosai az 1950-es években távoztak a szigetről. A domborzata olyan, hogy a szigetet az űrhajósok felszereléseinek tesztelésére és a Mars jövőbeli misszióinak fejlesztésére használták. A szigeten egy hatalmas kráter is található ami feltehetően 23 millió évvel ezelőtt keletkezett. A Haughton Impact Kráter, átmérője meghaladja a 12 mérföldet azaz nagyjából a 19,5 kilométert. A Devon sziget gyönyörű tájain a pézsma béka és számos madárfaj is honos. Persze a növényekkel és állatokkal a sziget alföldi területein találkozhatunk, hiszen itt a mikroklíma vendégszerető feltételeket kínál a szélfútta felvidékhez és a part menti területekhez képest.

A Surtsey-szigetnek nincs hosszú története, mert az 1960-as évek előtt egyszerűen nem létezett

Az izlandi partoktól 20 mérföldre található szigetet, víz alatti vulkánkitörések hozták létre. Különösképpen a tudósok kedvenc helye ez, akik saját szemükkel akarnak tanúi lenni a sziget ökoszisztémájának kialakulásának. Erre egyébként meg is van az esélyük, ugyanis az élet szépen lassan de megjelent a szigeten. A vulkanikus talajban, először a moha és a gombák nőttek ki, aminek köszönhetően számos vándorló madár állt meg itt, pihenőt tartani. Majd a növények és virágok jelentek meg, ezt követően talán nem meglepő módon a rovarok. Tudományos, talán felbecsülhetetlen értéke miatt a Surtsey fokozottan védett sziget.

A Tetepare-sziget nem mindig volt elhagyatott

A Salamon-szigetek legnagyobb lakatlan szigete, a Tetepare-sziget körülbelül az 1800-as évek közepéig lakott volt. Különleges és egyedülálló nyelvet beszélő emberek éltek itt akik a mai napig megmagyarázhatatlan, ismeretlen okokból mind elhagyták a szigetet. Hálásak lehetünk a valaha szigeten lakók leszármazottainak, hiszen létrehoztak egy szervezetet a sziget természetvédelmi tevékenységeinek felügyeletére. Így fantasztikus ökoturisztikai élményt élhetünk át ha ide utazunk. Az őserdők és a tengeri zátonyok számos madár-, hüllő- és emlős fajnak adnak otthont. Abban is biztosak lehetünk, hogy jó kezekben van a sziget, hiszen ez a szervezet biztosítja, hogy Tetepare tájai érintetlenek maradjanak. Így szinte egészen biztos, hogy ezeket a csodákat unokáink is átélhetik majd.

Ha tetszett a cikk oszd meg másokkal is és jutalmazd egy like-al, hiszen megosztani annyi mint adni.

Utazási Irodánknál büszkék vagyunk arra, hogy 1998 óta jelen vagyunk a magyar utazási piacon és meghatározó szereplőjévé váltunk a bel és külföldi utaztatásnak. Irodánkban Magyarországon egyedülállóan a legtöbb német és osztrák utazásszervező ajánlatai elérhetőek és foglalhatóak. Álmokat váltunk valóra...

+36 70 779-6535
Copyright © 2023 Amazon Travel Utazási Iroda Kft.