Hogyan kerüld el, hogy feltörjék a bőröndödet?

Hogyan kerüld el, hogy feltörjék a bőröndödet?

2018 februárjában a nagy port kavart Liszt Ferenc repülőtéri poggyász botrány ugyan már bőven lecsengett és viszonylag javult a bőröndök közbiztonsága,a bőrönd feltörés - mint jelenség - sajnos nem tűnt el teljesen.Az sajnos köztudott tény, hogy bár hiába van bekamerázva a repülőterek 99%-a, bizonyos országokban és reptereken a poggyászrakodók nem kímélik a bőröndöket.

Jó ha tudod, lopásbiztos bőrönd nem létezik, ahogy feltörhetetlen zár sem

Minden csak idő kérdése.Ahogy a drágább zárakkal csak időt nyersz úgy a drágább és profibb bőröndökkel is csak az esélyét csökkentheted egy esetleges kifosztásnak.Vagy mégsem?

A drágább, figyelemfelkeltőbb?

Általánosságban a statisztikák azt mutatják, hogy a drágább vagy legalábbis drágábbnak tűnő bőröndöket szeretik megdézsmálni elsőként.Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egy olcsóbbnak tűnő bőrönd megoldja ezt a problémát. De minden esetre “jó álca lehet” ey kevésbé hivalkodó darab.Értékeket természetesen így sem szabad benne hagyni.

A bőrönd zárja nem sokat ér

Ha piszkálják a bőröndöd és nem sikerül kinyitni, a feszegetés következtében így is tönkretehetik a zárat.Bizonyos bőröndök csattal záródnak, de amelyik cipzáros azt sajnos pofon egyszerűen ki lehet nyitni akár egy csavarhúzóval.A cipzár fogait ugyanis nagyon könnyen szét lehet feszíteni.A TSA bőröndöknél ahol a cipzár húzója fix helyre pattan be, a visszahúzás nem lehetséges, viszont ezekhez a típusú zárakhoz szinte fillékért lehet a netről master kulcsokat rendelni.Tehát nagy valószínűséggel a tolvajoknak is van ilyen kulcsuk.A kínai számzáras lakatokat pedig mindenképpen felejtsd el.Gyakorlatilag ezeket egy kézzel ki lehet nyitni ami egy rutinos tolvajnak gyerekjáték.

Lehet, hogy a kézi poggyászod sincs biztonságban

A repülőgépek fedélzetén “egyszer csak” a kézipoggyászok polcai is betelhetnek.Ilyenkor a nagyobbacska táskákat nem engedik fel a gépre illetve azokat beteszik a bőröndök mellé a poggyásztérbe.Ilyenkor jól jöhet egy erősebb szatyor vagy egy kisebb táska amibe gyorsan át tudod kapolni az értékesebb holmijaidat.Ez nem csak a fapados járatokra igaz.A legtöbb “hagyományos” légitársaságoknál is fizetős lehet a feladott poggyász.

A szinte filléres megoldás a körbefóliázás

Egyszerű, és nagyszerű.A körbefóliázás megvédi a bőröndödet a sérüléstől, kopástól, és még egy vitathatatlan előnye van, azonnal látszik rajta ha megsérül a fólia.Ez persze nem feltétlenül jelent idegenkezűséget, lehet hogy csak a rakodás közben véletlen leborult, na és persze arról sem szabad megfeledkezni hogy a hatóságoknak joguk van átvizsgálni a bőröndödet ha gyanúsnak ítélik.A fóliázást a reptereken igénybe tudod venni mint szolgáltatást viszont általában hosszú sorokat kell végig várni és ráadásul nem olcsó.Lényegesen idő és költséghatékonyabb ha indulás előtt otthon vagy akár a reptéren egy egyszerű háztartási fóliával (folpakkal) körbe tekeritek.Ha sűrűn utazol a fólia helyett egy bőröndhuzat jó szolgálatot tehet.Többször használható, mosható, így környezetbarát és költséghatékony.Ráadásul különböző színekben kaphatóak, így ha egy ilyet használsz azon túl hogy egyedivé válhatsz, könnyen megismered majd a futószalagon hiszen kitűnik majd a sok egyforma bőrönd közül.

Ha megtettél mindent mégis sérülten érkezik vissza a poggyászod:

A LEGFONTOSABB TEENDŐ :Ha szakadtan, törötten kerül le a bőröndöd a szalagról - ne adj Isten nyitva van - mindenképpen vetess fel jegyzőkönyvet!Keresd fel a “Baggage Reclaim” (Poggyász visszaigénylése) vagy “Baggage lost and found” (Elveszett és megtalált poggyász) pultot és vetess fel jegyzőkönyvet.Egy úgynevezett “Property Irregular Report” nevű dokumentumot fogsz kapni.Ezzel tudsz majd kártérítést kérni a légitársaságtól illetve a hazai bázissal nem rendelkező charter járatot üzemeltető utazási irodától.

Amiket mindenképpen őrizz meg:
  • beszállókártya
  • poggyász feladásakor a beszállókártya vagy útlevélre ragasztott csomagcímkét is
  • ha azt az összeget szeretnéd visszaigényelni amennyibe a bőrönd ténylegesen került, akkor a bőrönd vásárlásakor kapott blokkot is (így tudod igazolni annak tényleges értékét)

Hazaérkezést követően 8 napon belül kell benyújtanod a kár rigényedet a légitársaság magyar nyelvű képviseletéhez vagy a charter járatot üzemeltető utazási irodához a fentebb említett dokumentumokkal együtt.A válaszuk sok esetben az, hogy vidd el és javíttasd meg a bőröndödet.Ezt követően küldd le a tőlük kapott számlát, amit ők ki fognak fizetni.Ha a bőrönd javíthatatlan akkor az arról kiállított igazolást is.Ha megvan a számla a bőröndről akkor ezt bemutatva fogják megtéríteni a kárt.Ha nincs meg akkor sajnos számíts arra, hogy valamivel kevesebb összeget fognak neked jóváírni.

Neked mi a véleményed?Szerinted sincs minden esetben biztonságban a poggyászunk?

írd meg bátran hozzászólásban!

Reméljük tetszett a cikk, és sikerült számodra is hasznos tippekkel szolgálnunk.Ha van kedved oszd meg másokkal is hiszen megosztani annyi mint adni.

Utazási Irodánknál büszkék vagyunk arra, hogy 1998 óta jelen vagyunk a magyar utazási piacon és meghatározó szereplőjévé váltunk a bel és külföldi utaztatásnak. Irodánkban Magyarországon egyedülállóan a legtöbb német és osztrák utazásszervező ajánlatai elérhetőek és foglalhatóak. Álmokat váltunk valóra...

+36 70 779-6535
Copyright © 2021 Amazon Travel Utazási Iroda Kft.